Solve MCQ on Indus Valley Civilization | Ancient Indian History

 In this article we'll be solving MCQs on chapter Indus Valley Civilization. I choose 40 questions for you. Answers are also given below each corresponding question.

 

Solve MCQ on Indus Valley Civilization | Ancient Indian History

Time's Up
score:

Total Questions:

Attempt:

Correct:

Wrong:

Percentage:



1. Harappan Civilization was a/an –

A. Rural Civilization 

B. Urban Civilization

C. Semi-urban Civilization

D. The people were nomadic

Ans: B


2. The Indus Valley Civilisation was a –

A. Bronze age civilisation.

B. Chalcolithic age civilisation.

C. Mesolithic age civilisation.

D. Neolithic age civilisation.

Ans: A


3. The duration of Mature Harappan Phase –

A. 1900 – 1300 BCE

B. 2600 – 1900 BCE

C. 1500 – 1000 BCE

D. 3200 – 2600 BCE

Ans: B


4. The north-south extension of the Indus civilisation was –

A. From Punjab to southern Gujarat.

B. From Jammu to northern Maharashtra. 

C. From PoK to Gujarat.

D. From Jammu to southern Gujrat.

Ans: D


5. The Indus Valley civilisation was a contemporaneous of –

A. Mesopotamian civilisation

B. Egyptian civilisation

C. Chinese civilisation

D. All of them

Ans: D


6. What did Mesopotamians call the Indus region?

A. Hindu

B. Dilmun

C. Meluhha

D. All of the above.

Ans: C


7. The trade was conducted by means of –

A. Silver coin

B. Copper coin

C. Currency notes

D. Barter

Ans: D


8. The houses were built using –

A. Stone add mud.

B. Burnt bricks

C. Leaves and branches

D. Tiles

Ans: B


9. Lapis lazuli used to be imported from –

A. Afghanistan 

B. Iran

C. Mesopotamia 

D. Iraq

Ans: A


10. Turquoise was imported from –

A. Afghanistan 

B. Iraq

C. Baluchistan

D. Persia

Ans: D


11. Harappan people were _______ .

A. Proto Australoid

B. Caucasoid 

C. Mediterranean

D. Both A and C.

Ans: D


12. How many Hindu temples have been excavated from Harappan sites so far?

A. 6

B. 4

C. 12

D. 0

Ans: D


13. The main deity of Harappan people was –

A. Mother goddess

B. Proto-Shiva

C. Pipal tree

D. Unicorn

Ans: A


14. Harappan people did not worship –

A. Birds 

B. Lord Shiva

C. Lord Vishnu

D. Humped bull

Ans: C


15. The Pashupati Mahadeva (Proto-Shiva) is surrounded by 5 animals – a rhino, a bull, an elephant  _____ _____.

A. A tiger and a snake.

B. A deer and a snake.

C. A tiger and a deer.

D.  A snake and a horse.

Ans: C


16. Which birds were worshipped in IVC?

A. Owl and crow

B. Owl and pigeon

C. Dove and pigeon.

D. Eagle and owl

Ans: C


17. Which statement(s) is/are not true regarding Harappan society? 

  • i) It was a secular society
  • ii) People believed in Idolatry (idol worship)
  • iii) Some of their tools were made of iron
  • iv) They did not know the use of cotton.

A. Only i and iii

B. Only iii and iv

C. Only i, iii and iv.

D. All of them.

Ans: B


18. Which statement is true regarding Harappan people? 

  • i) People were good at metallurgy.
  • ii) Their script was pictographic. 
  • iii) They used red black pottery to store grains.
  • iv) They used to wear gold and silver jewellery. 

A. Only i and iii

B. Only iii and iv

C. Only i, iii and iv.

D. All the statements. 

Ans: D


19. Which statement is true regarding Harappan script? 

  • i) It was logosyllabic and pictographic.
  • ii) The writing style was from right to left.
  • iii) It has not been deciphered till now.

A. Only i and iii.

B. Only ii and iii.

C. Only ii.

D. All of them.

Ans: B


20. Harappan people did not cultivate 

A. Barley

B. Henna

C. Sugarcane

D. Dates

Ans: C


21. The length : width : height of bricks = 

A. 2 : 7 : 14

B. 1 : 2 : 4

C. 2 : 14 : 7

D. 1 : 3 : 6

Ans: B


22. The streets running from north cut the small roads  

A. At right angle

B. Diagonally

C. At oblique angle

D. At left angle.

Ans: A


23. The historian who considered Aryan Invasion as the cause of the decline of IVC –

A. Fairchild

B. Wheeler and Gordon

C. Raikes and Dale

D. Macay and S.R. Rao

Ans: B


24. The historian who considered Flood as the cause of the decline of IVC –

A. Fairchild and Raikes

B. Gordon

C. Dale

D. Macay and S.R. Rao

Ans: D


25. The historian who considered External Aggression as the cause of the decline of IVC –

A.  V. Gordon Child

B. Wheeler 

C. Raikes 

D. S.R. Rao

Ans: A


26. Arrange these three major sites from larger to smaller:

Harappa, Mohenjo-Daro, Rakhigarhi. Banwali 

A. Rakhigarhi > Harappa > Mohenjo-Daro > Banwali.

B. Rakhigarhi > Banwali > Mohenjo-Daro > Harappa.

C. Harappa > Mohenjo-Daro > Rakhigarhi > Banwali.

D. Mohenjo-Daro > Rkhigarhi > Banwali > Harappa.

Ans: B


27. Which of the sites was known as “Mound of the dead”

A. Harappa

B. Mohenjo-Daro

C. Kalibangan

D. Chanho-Daro

Ans: B


28. Terracotta models of plough were found in –

A. Banawali

B. Bahawalpur

C. Both

D. None

Ans: C


29. Fire-altars have been found in 

A. Kalibangan

B. Lothal

C. Both A & B

D. Surkotada

Ans: C


30. The meaning of the word ‘Kalibangan’ is –

A. Black bangles

B. Mound of the dead

C. Garden of the goddess Kali

D. All of them

Ans: A


31. Ropar is situated beside the river –

A. Sutlej

B. Indus

C. Ghggar

D. Ravi

Ans: 


32. The only Harappan site without a citadel

A. Rangpur

B.  Dholavira

C. Surkotada

D.  Chanhu-Daro

Ans: D


33. Ink-pot was found in 

A. Chanhu-Daro

B. Kalibangan

C. Lothal

D. Dholavira

Ans: A


34. Match the following –

Sites Findings
a. Banwali i. Bones of horses
b. Surkotada ii. Signboard
c. Dholavira iii. Terracotta model of ship
d. Lothal iv. Clay model of plough

A. a – iii,   b – i,   c – iv,  d – ii

B. a – iv,   b – iii,   c – ii,  d – i

C. a – iv,   b – iii,   c – i,  d – iii

D. a – iii,   b – i,   c – ii,  d – iv

Ans: B


35. Which pair of site and river is wrong?

A. Harappa – Ravi

B. Amri – Sindh

C. Ropar – Sutlej

D. Lothal – Narmada

Ans: D


36. Match the following –

Sites Findings
a. Kalibangan i. Rows of six granaries
b. Harappa ii. Great bath
c. Lothal iii. Ploughed fields
d. Mohenjo-Daro iv. Dockyard

A.   a – iii, b – i, c – iv, d – ii 
B.   a – iv, b – i, c – iii, d – ii 
C.   a – ii, b – i, c – iv, d – iii 
D.   a – iii, b – i, c – ii, d – iv

Ans: A
 

37. Match the following –

Sites Excavators
a. Mohenjo-Daro i. J.P. Joshi
b. Harappa ii. S.R. Rao
c. Dholavira iii. Rakhal Das Banerjee
d. Lothal iv. Dayaram Sahani

A. a – iii,   b – i,   c – iv,  d – ii

B. a – iii,   b – iv,   c – i,  d – ii

C. a – ii,   b – i,   c – iv,  d – iii

D. a – iii,   b – iv,   c – ii,  d – i

Ans: D


38. A bronze dancing girl was excavated from

A. Mohenjo-Daro

B. Harappa

C. Kalibangan

D. Chanhu-Daro

Ans: A


39. In Dholavira _______ was excavated. 

A. A large granary. 

B. Burial of dog below human.

C. Giant water reservoir.

D.   Terracotta models of plough. 

Ans: C


40. A seal representing a bearded man was excavated from 

A. Harappa

B. Mohenjo-Daro

C. Kalibangan

D. Chanhu-Daro

Ans: B


Thank you ...

Visit again.

Post a Comment

0 Comments